En ny modell och arbetsmetod, som vägleder och motiverar deltagarna för en varaktig positiv förändring. Metoden baseras på fyra års erfarenhet från pilotprojektet ”Barnfamiljer i extrem fattigdom” och kombineras med en digital plattform.
Fältarbetarna i Loza Foundations team i Nordmakedonien har utbildats i ett coachande förhållningssätt, en väl beprövad metod som bland annat används inom affärsutveckling och ledarskap. Genom att stötta och vägleda deltagarna i projektet skapar fältarbetarna förutsättningar för självinsikt och självstyrning. De ställer öppna och kraftfulla frågor, snarare än att ge direkta svar eller lösningar. På så sätt skapas empowerment – egenmakt.
– Egenmakt handlar om att tro på sin egen kapacitet, till exempel att våga söka ett arbete. Människor som möter diskriminering förlorar hoppet, att de har ett mänskligt värde.
Med hjälp av en digitala plattformen följs familjernas utveckling i relation till tio relevanta ämnesområden från FN:s globala mål för hållbar utveckling. Varje område innehåller skattningsbara faktafrågor som fastställer familjens multidimentionella fattigdom. Utifrån detta får vi en bild av familjens situation och de själva får en större förståelse för vad olika förändringar kan innebära för dem och i det kan de hitta motivation.
”Vår målsättning är att knäcka koden med en framgångsrik modell att bekämpa extrem fattigdom”
När fattigdom och utanförskap har ärvts i generationer kan vi se att det är svårt för människor att förstå hur förändringar ger effekt i ett längre perspektiv. Vi har också sett att olika hinder snabbt kan slå ut en familj igen och vi behöver börja om och försöka igen.
Vår vision är att människor i utanförskap ska känna tillit till framtiden. När människor får grundläggande förutsättningar för arbete, utbildning, hälsa och trygghet finns det utrymme att planera för morgondagen.
”Med en vision att människor i utanförskap ska känna tillit till framtiden”