Loza Foundation utvecklar ny modell för att bekämpa extrem fattigdom

Under hösten har Loza Foundation sjösatt projektet ”End extreme poverty”. Arbetet bedrivs enligt en ny modell, för att nå ut till fler och säkerställa varaktiga resultat. Hittills har projektet startat i tre områden i Nordmakedonien.

– Att ta sig ur extrem och multidimensionell fattigdom är oerhört komplext. Det handlar inte bara om ekonomi, utan även om möjligheten att påverka sin egen situation till exempel vad gäller hälsa och utbildning.
Vår nya arbetsmetod har redan visat sig framgångsrik. Nu söker vi företag som vill gå in som partner och bekämpa extrem fattigdom tillsammans med oss, säger Sabina Grubbeson, Loza Foundations generalsekreterare.

Bildtext: Loza Foundations ordförande Pär Rylöv ligger bakom den nya arbetsmodellen och har bland annat utbildat projektets fältarbetare i det coachande förhållningssättet. Här i ett utsatt område i utkanten av Bitola tillsammans med organisationens generalsekreterare Sabina Grubbeson samt Ivana och Almira som arbetar i fält.

Loza Foundation arbetar mot extrem fattigdom i Europa. Med konkreta, genomtänkta projekt på plats bidrar vi till livsavgörande skillnad för de mest utsatta medborgarna. Vårt mål är att lyfta dem över gränsen för extrem fattigdom, att bryta utanförskapet med hjälp av kunskap och verktyg så att de kan hjälpa sig själva.

Vår nya arbetsmetod
Loza Foundation har utvecklat en ny modell och arbetsmetod, som vägleder och motiverar deltagarna för en varaktig positiv förändring. Metoden baseras på fyra års erfarenhet från pilotprojektet ”Barnfamiljer i extrem fattigdom” och kombineras med en digital plattform.
Fältarbetarna i Loza Foundations team i Nordmakedonien har utbildats i ett coachande förhållningssätt, en väl beprövad metod som bland annat används inom affärsutveckling och ledarskap. Genom att stötta och vägleda deltagarna i projektet skapar fältarbetarna förutsättningar för självinsikt och självstyrning. De ställer öppna och kraftfulla frågor, snarare än att ge direkta svar eller lösningar. På så sätt skapas empowerment – egenmakt.
– Egenmakt handlar om att tro på sin egen kapacitet, till exempel att våga söka ett arbete. Människor som möter diskriminering förlorar hoppet, att de har ett mänskligt värde. Om alla skrattar åt en för att man är smutsig eller inte kan räkna, så slutar man försöka till slut, förklarar Sabina Grubbeson.

FN:s globala mål för hållbar utveckling
Med hjälp av den digitala plattformen följs familjernas utveckling i relation till tio relevanta ämnesområden från FN:s globala mål för hållbar utveckling. Varje område innehåller skattningsbara faktafrågor som fastställer familjens multidimentionella fattigdom. Utifrån detta får vi en bild av familjens situation och de själva får en större förståelse för vad olika förändringar kan innebära för dem. I det kan de hitta motivation.
– Barnfamiljerna är i högsta grad med och sätter agendan för sin egen utveckling. När vi testade modellen i fält fick vi snabba och tydliga resultat. Nu vill vi få ut den på många platser och se effekten av den över tid. Vårt mål är att knäcka koden med en framgångsrik modell för att bekämpa extrem fattigdom, säger Sabina Grubbeson.

”Vår målsättning är att knäcka koden med en framgångsrik modell att bekämpa extrem fattigdom”

Viktiga lärdomar
Också pilotprojektets resultat var mycket positivt – de allra flesta deltagarna blev mer lösningsorienterade och fick bättre levnadsförhållanden. Läs mer i vårt nyhetsbrev från oktober 2024. Men det fanns förstås även utmaningar. När fattigdom och utanförskap har ärvts i generationer har vi insett att det kan vara svårt för människor att förstå hur förändringar ger effekt i ett längre perspektiv: ”Varför ska jag gå i skolan och lära mig läsa och räkna om jag behöver pengar i dag”. Vi har också sett att olika hinder snabbt kan slå ut familjerna igen. Ett problem kan göra att föräldrarna förlorar sitt arbete, barnen faller ur skolan och vi behöver börja om och försöka igen.
– Lärdomarna är viktiga och ökar vår förståelse för hur personer, som alltid har levt dag för dag, reagerar i olika situationer. Detta tar vi nu med oss in i det nya, permanenta projektet. Det gäller att motivera och lära sig tänka långsiktigt.

Barn som får liv i blicken
– Vår vision är att människor i utanförskap ska känna tillit till framtiden. När människor får grundläggande förutsättningar för arbete, utbildning, hälsa och trygghet finns det utrymme att planera för morgondagen. Barn som får liv i blicken och drömmar om framtiden ger oss motivation och drivkraft att fortsätta, säger Sabina Grubbeson.

”Med en vision att människor i utanförskap ska känna tillit till framtiden”

NU SÖKER VI FÖRETAG MED ETT STARKT HÅLLBARHETSFOKUS
För att finansiera vårt arbete erbjuder vi nu partnerskap där vi tillsammans kan göra en betydande skillnad i kampen mot extrem fattigdom. Som partner till Loza Foundation får ni en detaljerad årlig rapport som visar hur er investering använts och vilken effekt den har haft. Rapporten kan användas i er kommunikation och integreras i hållbarhetsredovisningar och CSR-strategier.
Med hjälp av digitala lösningar maximerar vi effekten och skalar bort onödig administration så att er investering går direkt till ändamålet.
Kontakta Loza Foundation för mer information: info@lozafoundation.org

Ni kan också bli månadsgivare
Som månadsgivare går ert månadsbidrag direkt till ett barn som lever under svåra förhållanden. Vi säkerställer att barnet får mat och förutsättningar att gå i skolan.
För att bli månadsgivare, anmäl er här.

Kort om Loza Foundations arbete emot extrem fattigdom
Loza Foundation verkar för en social hållbar utveckling i Europa och riktar sig främst till Europas fattigaste länder. Vi arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i extrem och multidimentionell fattigdom.
I dag driver Loza Foundation projekt i Nordmakedonien, som är ett av Europas fattigaste länder. Befolkningen har en relativ fattigdom på 22 procent och 2,7 procent lever i extrem och multidimentionell fattigdom. 20 procent av befolkningen saknar rinnande vatten och närmare 3 procent lider av undernäring.

För ytterligare information
Kontakta Sabina Grubbeson, grundare och generalsekreterare, tfn.0733-21 38 23, email: info@lozafoundation.org

Följ oss på Twitter

Last Tweets